luni, 27 decembrie 2010

Castanele, prietenele mele

     Castanele îmi aduc aminte de serile friguroase și umede de toamnă-iarnă din Cluj Napoca, oraș unde mi-am petrecut adolescența. Castanele calde, proaspăt coapte de negustorii ambulanți atât de pitoresc semănați pe marginea bulevardelor, constituiau răsfățul plimbărilor înfrigurate.
     Mulți consideră castanele coapte sunt un adevărat deliciu și le apreciază nu doar pentru gustul deosebit cât și pentru virtuțile deosebite pe care acestea le posedă. Iată cele mai importante dintre ele:

  1. Castanele au proprietăți stomahice, antiseptice ale tubului digestiv, indicate în stomatită. 
  2. Fiind bacteriostatice, pot fi folosite pentru tratarea rănilor deschise sau greu vindecabile. 
  3. Sunt antianemice, remineralizante potrivite pentru copiii în creștere, bătrâni, în dieta atleților, astenie fizică și intelectuală, decalcifiere, osteoporoză. 
  4. În cadrul sistemului circulator, reduc permeabilitatea vasculară, constituie un puternic tonic vascular fiind utile în flebite, hemoroizi, tromboflebite, degerături, varice.
  5. Sunt un puternic tonic muscular datorită conținutului ridicat de potasiu și magneziu care combat oboseala musculară. 
  6. Sunt indicate ca tonic nervos, în depresie și epuizare psihică și intelectuală datorită conținutului ridicat de vitamine din complexul B. 
  7. Utile în afecțiunile cardiace datorită conținutului de acid linoleic cu rol important în reducerea colesterolului și a conținutului scăzut de sodiu.
  8. Stimulează întărirea sistemului imunitar. 
  9. Folosit extern în cataplasme pentru reducerea durerilor reumatismale. 
  10. În cosmetică este foarte util deoarece este antiinflamator, reduce fragilitatea vasculară, foto-protector, protejează acidul hialuronic din piele, normalizează secreția glandelor sebacee, util în special în tenul cuperozic.
  11. Se consumă cu prudență de către diabetici și obezi datorită conținutului mare de carbohidrați și conținutului caloric ridicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu