joi, 6 ianuarie 2011

Proprietățile năutului

     Năutul este mai puțin cunoscut în bucătăria românească. Este asemănător cu soia, are însă un gust mai rafinat. Proteinele sale sunt complete, iar variantele în care poate fi servit sunt nelimitate.
     Poate înlocui cu succes cafeaua. Din boabele prăjite și râșnite se poate prepara o băutură care poate influența creșterea apetitului copiilor care suferă de inapetență. Acest efect poate fi asociat și cu proprietatea năutului de a lupta cu paraziții intestinali. Pentru ca rezultatele să fie satisfăcătoare, trebuie consumat în fiecare zi cel puțin 100 g năut, gătit în diverse rețete.
     Previne creșterea rapidă a zahărului în sânge, datorită conținutului mare de fibre, fiind recomandat atât diabeticilor cât și persoanele predispuse la hipoglicemie. Protejează inima prin scăderea colesterolului.
     Năutul este tonic nervos, afrodisiac, revigorant, indicat în convalescențe, diuretic, antiseptic urinar, benefic pentru fertilitate, indicat în sarcină.
     Poate fi procurat de la magazinele naturiste sau din supermarketuri, unde îl puteți găsi și gata preparat sub formă de hummus. Conservele de năut conțin năut gata fiert, folosirea lui în această formă îl face mult mai ușor de preparat.
     Năutul poate fi consumat și germinat, cu valoare nutritivă excelentă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu